Att ta plats 

06.09.2020

Oftast upplever vi att vårt sätt är det rätta sättet. Vårt sätt att uppfostra barnen, vårt sätt med olika regler och vanor i vårt familjeliv. Vi har svårt att tänka att man kan kanske komma fram till goda vanor genom att göra på helt andra sätt. Dessutom är det väl typiskt Österbottnisk också att inte på något sätt sticka ut?  Man ska vara som alla andra helt enkelt. Vi har rätt svårt att ta plats.

Väljer man vägen att bli egen företagare och man ska marknadsföra sig kan denna bit vara svår. Att våga börja synas.

Att ta plats kan göras på många olika sätt. Man göra det på ett "bestämmande sätt" men också på ett sätt som involverar våra medmänniskor. Människor med god självkänsla och som har kontakt med sig själva kan göra det på det senare sättet. De kan få sina medmänniskor att växa. Jag upplever det viktigt att vi ställer oss frågan: Varför gör jag detta? . Vad är det som driver oss i våra arbeten, i fritidssamnanhang där vi är involverade. Är det för vår egen skull eller är det för att andra ska ha nytta av vår expertis?

Människor med svårgheter. Exempelvis läs- och skrivsvårigheter, sociala svårigheter hittar oftast andra sätt att ta plats. Dessa människor har en större förmåga att tänka utanför boxen för att de är tvugna till det.

Hur många gånger är vi förvånade när någon berömmer oss. Man tänker att egentligen hade jag tur. Istället för att säga TACK till den personen så skämtar man bort det eller nedvärderar sin egen prestation. Ohövligt i högsta grad gentemot den som berömmer. Jag kommer själv ihåg när jag har fått beröm och tänkt kan hen faktiskt mena mig?