Blogg

Att vara tacksam 24.10.2020

Tacksam för att jag orkar tro på min egen förmåga

Tacksam för att jag kan vara tacksam i livets svåra stunder

Tacksam för att jag får vila en vecka nu

Tacksam för samvaro med barnen

Tacksam för att kunna göra gott för andra

Tacksam för goda vanor

Tacksam för allt gott

Tacksam för att Hanna lyckades i fotbollen och att hon var glad över det

Tacksam för allt det positiva som jag har tänkt och gjort idag

Tacksam för att jag skriver i detta häfte trots stress och negativa tankar

Tacksam för att jag hittar vägar ur knepiga situationer

Tacksam för att jag får undervisa och lära känna nya intressanta personer både studeranden och personal

Tacksam för att jag orkar tro på min egen förmåga

Tacksam för att familjen får vara frisk

Tacksam för att jag kan känna mig nöjd

Tacksam för att jag tycker om att träna

Tacksam för att jag får skriva i detta häfte

Tacksam för att jag klarade kursen kvalitativ metod

Tacksam för att det är helg

Tacksam för att jag finns

Tacksam för att andra har förtroende för mig

Tacksam över att jag kommer överens med de flesta människor

Tacksam för meningsfullhet

Tacksam för att jag är jag

Tacksam för de små sakerna i tillvaron

Tacksam för att jag fick huset färdigmålat

(Utdrag ur mitt tacksamhetshäfte sommaren och hösten 2020)Detta är Ubuntu 17.10.2020

Denna vecka har gått i höstlovets tecken vilket har inneburit mera tid för avkoppling. Jag tänkte häromkvällen att nu ska jag se på Netflix. Jag valde serien "The playbook" som handlar om idrottstränares  filosofi. Doc Rivers tränade basketlaget Boston Celtics år 2008. Boston hade tidigare varit en gigant i NBA-ligan. Nu hade dom inte vunnit mästerskapet på 20 år. I finalen ställdes dom mot det stjärnspäckade laget LA Clippers som var storfavoriter. Det gick också dåligt i början. Doc behövde komma på något snabbt. Han fick höra om begreppet Ubuntu. Under en sömnlös natt läste han in sig på begreppet och var redo att presentera detta för laget. Ja, resten kan ni kanske gissa er till? Boston slog ur underläge och hemförde mästerskapet.

Vad är Ubuntu då? Ubuntu är ett xhosa-ord med rötter i sydafrikansk filosofi som fångar in vår vilja att leva livet på bästa möjliga sätt tillsammans. Uttrycket är mera än ett ord, ett sätt att leva, en livsstil. Människans vilja att leva på bästa möjliga sätt tillsammans. Jag existerar enbart för att du finns. Genom att vi kan tillägna oss detta kan vi leva i en värld där börjar bygga broar och inte murar. Detta var också en av tränaren Doc Rivers filosofi att av laget bygga en familj, ett broderskap. En "vi mot dem" känsla.

På tal om idrottens värld så finns det flera exempel på detta, Vi kan bara ta vårt ishockeylag Lejonen som år 2019 hemförde världsmästerskapet med 18 (!) debutanter i laget. Vilket inte skulle kunna vara möjligt. Något av Ubuntu skapades också i denna idrottsprestation.

Vi behöver heller inte vara elitidrottsmän för att kunna applicera detta tankesätt i vår livsstil. Det räcker med småsaker i vardagen.

Jag har också genom mitt arbete träffat ett flertal afrikanska familjer. Något som har varit intressant att iaktta att när middagen var serverad var det inte tal om att tacka nej till maten. Det vara bara att sätta sig vid matbordet. Andra som inte hörde till familjen kunde komma in och äta också och gå iväg direkt efteråt. Hemmet var öppet för alla.

I dessa tider behöver vi mycket Ubuntu. Vi behöver tro på en framtid efter coronan. Vi har redan visat att genom att leva efter rekommendationerna från myndighterna är vi fast beslutna om att övervinna viruset. Många av oss känner oss frustrerade, har tappat hoppet om framtiden.

Människan har också den förmågan att i svåra tider kunna gå samman i samhörighet. Livet hittar alltid en väg vidare. Vi har mycket att tacka Ubuntu för det. Konsten att vara en full person i samhörighet med andra, endast då kan vi lyckas. Hur kan du idag lyckas med detta? Vad skulle Ubuntu kunna innebära i praktiken för just dig idag? Fundera på denna fråga men visa också detta i praktiken. 

 

Det osynliga blir synligt 09.10.2020

Många av oss har läst Tove Janssons saga om det osynliga barnet Ninni som flyttade in med muminfamiljen. Med hjälp av muminfamiljens omsorg blev Ninni mer synlig. Till en början blev Ninni skrämd av detta. Hon hade svårt att förstå vad som var på väg att hända. Ninni var  bekväm i sin osynlighet. Så kan det vara för oss människor också. Trots avsaknad av bekräftelse från andra kändes det bra att vara osynlig.Brist på beskräftelse, dålig självkänsla och ovana att någon skulle uppmärksamma henne ledde också till att osynligheten blev tryggt för henne.

Många av oss människor lever precis som Ninni, osynliga. Dag ut och in, vecka ut och in går dessa människor till och hem från sitt arbete. Vissa önskar att någon bara för ett ögonblick skulle kunna få en glimt av dom. Några hoppas och tänker att kanske är det idag som någon märker mig. Endast i växelverkan med andra kan dessa människor bli synliga. Vi har också var och en ett stort ansvar i att göra våra medmänniskor synliga. Speciellt i dessa tider när mörkret bokstavligen sänker sig över vårt land. Också detta med coronaepidemin påverkar oss och lamslår oss. Nu om någonsin är det viktigt med goda vanor. Kan en god vana för dig vara att göra någon synlig? Vem kan du i såfall synliggöra idag?

För att kunna göra detta behövs oftast inte något större "trolleri", Vårt sätt att vara, vänlighet, bekräftelse, närvaro och tid att lyssna kan göra gott. VAd utstrålar vårt kroppsspråk? Oftast behöver vi också mod för att kunna göra det lilla extra. Visst har vi också alla modet som krävs? Det är bara att verkställa detta i praktiken. Gå ut och gör någon synlig idag så har du gjort gott.

Det bästa har inte hänt än

Genom detta tänkesätt kan du stärka din positiva "ådra". Speciellt viktigt i dessa tider är att tron på att morgondagen kommer att vara bättre än idag. Detta kommer att ge dig bättre förutsättningar för ett liv som är mer positivt.

Håll också i tanken vad kan det bästa vara i ditt liv- vill du ha lycka, pengar eller materiella saker? Vill du ha ett stort socialt nätverk? Vill du ha känslan av meningsfullhet och sammanhang? Söker du känslan av att lyckas?

Känslan av att lyckas kan se ut på många olika sätt. Kan det vara att få bekräftelse från exempelvis dina arbetskamrater att du har gjort något bra? Oftast mäter vi varandra genom våra arbeten. Hur ofta ställer man inte själv frågan till någon som man inte har sett på länge: Vad jobbar du med nuförtiden? Fundera på vad kan det bästa vara i ditt liv som du går och väntar på? Vilka värden är viktiga för dig? Ger du dig själv tid till detta?

Genom att vi vågar tro att följande dag kommer att bli bättre än idag ger vi oss själva också utrymmet och förutsättningarna för att det verkligen kan bli så. Vi ger också oss själva i svåra stunder energin att verkligen tro på vår förmåga. Det största sveket som du kan utsätta dig själv för är att tappa tron på dig själv.

Hur skulle du vilja fortsätta denna mening: det bästa har inte hänt än...................

Goda vanor

När har du senast funderat på vilka goda vanor som du har? Jag kan tänka mig att det är ganska länge sedan. Vissa har kanske aldrig gjort det? Det mesta som vi gör från dag till dag går på automatik. Vi äter samma slags frukost o.s.v. Fundera speciellt idag vilka goda vanor som du har. Goda vanor bygger man inte heller över en natt. Vi är rätt bekväma av oss och många gånger tar vi den lättaste vägen i tillvaron. Vi vet vad vi borde göra men vi gör det inte.

För att etablera goda vanor är det bra att ha något som kan påminna en om det som man ska göra. Exempelvis en lapp på kylskåpet, ett affirmationskort i toalettskåpet. Ett affirmationskort är en lapp där du har skrivit något positivt som du vill ska stärka dig exempelvis "jag är värdefull". Det fantastiska med hjärnan är att den inte kan skilja på vad som är "påhittat" och vad som har hänt. Säger du detta tillräckligt ofta börjar hjärnan tro att det är så. Efter att du har gjort det "goda" behöver du kunna dela med dig med någon. Har du ett häfte som du kan skriva i, ett forum på nätet exempelvis.

Människor som mår bra har lyckats etablera goda vanor. Vad skulle hindra dig från att bli en av dom? Är det bara dina tankar? Det tar tid att lyckats med goda vanor och man måste tillåta sig själv att misslyckas.

Under denna sommar har jag arbetat med att få in nya goda vanor i mitt eget liv. Jag har börjat testa på andningsövningar med avslappning, löpning och sovande med tejpad mun, affirmationer. Jag tänkte testa detta nu ett år framåt för att kunna se vilka effekter jag kan få. När livet är tungt och motigt är det desto viktigare att verkligen göra dessa saker. Jag har också "påminnare" som jag använder mig av.

Löpning och träning är en god vana om jag har hållit på med nu i cirka sju år. Aldrig har jag ångrat ett träningspass fast man många gånger skulle ha velat göra annat. I februari testade jag att springa varje dag hela månaden. Detta kallas runstreak. Det lyckades faktiskt. Ett par morgnar blev det att stiga upp klockan sex för att direkt bege sig ut i mörkret och kylan.

Det är aldrig försent att ändra på något. Visst vill du väl också få in goda vanor i ditt liv?

Att ta plats 

06.09.2020

Oftast upplever vi att vårt sätt är det rätta sättet. Vårt sätt att uppfostra barnen, vårt sätt med olika regler och vanor i vårt familjeliv. Vi har svårt att tänka att man kan kanske komma fram till goda vanor genom att göra på helt andra sätt. Dessutom är det väl typiskt Österbottnisk också att inte på något sätt sticka...

Ofast är vi inte medvetna om hur andra människor ser oss. Om du skulle fundera på hur du tror att en vän skulle beskriva dig så tror jag att du får svårt. Vi kan bara gissa oss till det men vi kan inte vara säkra. Om vi får beröm reagerar vi oftast med bortförklaringar " jag hade bara tur"....

Det enda som vi kan påverka är våra tankar. För det mesta väljer vi att tänka negativa tankar om oss själva. Att vi är misslyckade, att vi är ointressanta. Tänker vi detta tillräckligt mycket så är risken stor att profetian går i uppfyllelse. Vi har själva makten att välja vad vi fyller vår hjärna med. Finns det egentligen något...

Våra tankar är oftast vår värsta fiende. Oftast misslyckas vi redan före vi har prövat på det svåra. Vi vågar inte ta risken att misslyckas.

Sommaren 2020

13.07.2020

Sommaren 2020 är verkligen utmanande på olika sätt. Vi lever i coronans tidevarv. Vår längtan att socialisera har kanske aldrig varit större än nu. Sakta men säkert har man börjat märka att mera människor än vanligt är i farten. Samhället håller på att öppnas upp. Vi blir lite lata i semestertider och orkar inte vara så noga med restriktionerna....